Oct 24, 2011

7 perkara yang tidak boleh diubah dalam hidup.
ya anak anak. tujuh. dan ya anak anak. tidak boleh diubah. ada tujuh bukan satu. tapi tujuh. tujuh!!!!! haha najis seru

Assalamualaikum bertemu kembali kita. ini hari saya nak kongsikan sedikit ilmu. setelah mengenang kata kata ungu yang blognya di cop takde unsur ilmiah, saya ada sikit terpukul. kuat betul tamparan kata bapanya ungu. hebat sekali.

maka sehubungan dengan itu tak semena mena entri kali ni berbau tazkiratun.

apa 7 perkara yang kita tidak boleh ubah dalam hidup. TIDAK BOLEH.

1. Jenis kelamin dan jantina
2. Orang tua
3. Hari kelahiran
4. Bentuk fizikal
5. Masa lalu
6. Kedudukan dalam keluarga
7. Suku bangsa


jantina jelas. orang tua dua kali jelas. hari kelahiran sangat jelas. masa lalu apatah lagi jelasnya. kedudukan dalam keluarga amat jelas. dan suku bangsa jelas dan terlampau jelas.

bentuk fizikal? kurang jelas. di sini bentuk fizikal bukanlah gemuk kurus pendek tinggi panjang lonjong segi empat tepat ada lekuk. bukan.

satu contoh yang saya dapati ialah rambut. ustad kata, terima jela hakikat kalau rambut tu lurus ya lurus. kerinting ya kerinting. biarkan jela. kenapa nak susah payah bertungkus lumus nak jadikan rambut leper berminyak melekap didahi. you know..

lihat nigga. rambut kerinting sakan. watlek je. haha

yes orang akan cakap.

"suka hati aku duit aku aku bayar salon mahal siap buat permenant lagi rebonding ni engkau tu siapa mak bapak aku tak halang pun aku ubah rambut aku blablabla."

well kalau itulah yang kau nak perbahaskan, pergi mampus tak apa. (dalam hati gua je, haha)


anda ibarat rambutnya sahaja. bukan anda ibarat pemenang 1 juta satu dalam sejuta.

ada lagi SG18. yang pesen sebegini lepernya disertai minyak untuk kilauan rambut. dalam keadaan sekarang inilah skill berimaginasi diperlukan.


ps: tazkirah ini dibawakan khas dari surat khabar metro. dan.. saya baru lepas masak nasi goreng. saya kategorikan itu adalah tindakan di bawah sedar. hahaha bai.